wtorek, 25 marca 2014

Ach ten czarny bez...

Życie w remoncie to nie tylko remont zdrowia, mieszkania, domu, porządki... to także remont w ogrodzie. Wprawdzie, jeśli chodzi o ogród, to cały czas jest w remoncie i to generalnym, ale cieszę się bardzo, że jestem szczęśliwą posiadaczką czarnego bzu. Posiadanie tego cudownego krzewu przynosi wiele korzyści.


Po pierwsze jest to roślina którą stosujemy w zwalczaniu przeziębień. Osobiście dolewam sok do herbaty i otrzymuję przepyszny napotny napój, który jest przydatny przy gorączkach.
Nic dziwnego... Ma dwa razy więcej wit. C niż cytrusy, poza tym ma dużo kwasu foliowego, wit. A oraz witaminy z grupy B:B1, B2, PP, B6, B7
Ma też działanie detoksykacyjne, polecany jest w chorobach pęcherza moczowego, gdyż działa moczopędnie... Wymieniać na co może pomóc zajęłoby mi dość dużo miejsca, więc można śmiało stwierdzić, że roślina ta powinna być w każdym ogrodzie!





Prawda, że owoce wyglądają jak czarne perełki?


Mało tego... Witold Czuksanow znany z programu TV "Rok w ogrodzie" napisał w książce swojego autorstwa pt. "Zapytaj ogrodnika", że jest to jedyna roślina, która ma właściwości odstraszające gryzonie. Należy tylko zrobić...gnojówkę. Do tego celu należy zebrać 1 kg kwiatów i liści, namoczyć w 10 litrach wody. W czerwcu gnojówka kończy fermentację w ciągu tygodnia i wtedy wlewa się ją do nor. Najlepiej jakby znalazły się w nich i płyn i liście oraz kwiaty. Podobno w tej gnojówce jest glikozyd cyjanowy, który rozkładając się wydziela jakże trujący kwas pruski. I jeszcze jedno... Podobno bardzo śmierdzi... ale co tam, ważne żeby nic nie podgryzało korzeni Waszych kwiatów szczególnie tych cebulowych...


A kolejne wykorzystanie owoców i kwiatów jest czasochłonne, ale jakże dobre dla podniebienia... To nalewki :)
Przepisów jest dużo, ja wykorzystam jeden z kilku jakie są podane w książce "Złota Księga Nalewek" autorstwa Jana Rogali, którą dostałam od zaprzyjaźnionej Rodziny z Olsztyna. Aga, jeszcze raz Wam bardzo dziękuję :)
Nalewka nazywa się Czarny bez. Po prostu.

Składniki:
czarny bez, goździki sklepowe, cynamon, cukier, cytryna, wódka

Zerwać 35 dkg owoców czarnego bzu. Wsypać do gąsiorka. Dodać 2 goździki i mały kawałek cynamonu. Wlać 1/2 l wódki 45%. Dobrze zamknąć. Postawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Codziennie gąsiorkiem wstrząsnąć. Po dwóch tygodniach ostrożnie zlać nalewkę znad owoców. w 1/2 szklanki przegotowanej wody rozpuścić szklankę cukru. Dodać łyżeczkę do herbaty soku z cytryny. Ostudzić. Wymieszać z nalewką. Postawić w ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Odstawić na dwa miesiące.
Smacznego!!


UWAGA!!

Owoców czarnego bzu nie jemy w stanie surowym, ani niedojrzałych. Muszą być dobrze dojrzałe i przetworzone (wyjątkiem są nalewki, ale fakt, że owoce muszą być bardzo dojrzałe zostaje niezaprzeczalny).

Remontujcie więc swoje ogrody z głową :)
Z bzowym pozdrowieniem




wtorek, 18 marca 2014

A zamiast cukru....

Jak remontować wszystko, to remontować, w szczególności to, co trafia do naszego żołądka, zaczynajmy więc...

Cukier biały, rafinowany - wiadomo - zakwasza organizm, zakłóca proces trawienia i wypróżniania się, podrażnia śluzówkę żołądka, uzależnia, może powodować ciągłe zmęczenie, a dodatkowo - stosowany w nadmiarze - powoduje to, że jesteśmy nadpobudliwi, nie mamy koncentracji i w końcu przyspiesza rozwój próchnicy zębów i ... dostarcza puste jakże niepotrzebne kalorie.

Co można stosować zamiast cukru? Najlepiej nic... ale jeśli już musimy, to...

                                              /foto internet/

Zacznijmy od miodu (od Kubusiowego "małego co nieco")


Miód

Poza cukrami prostymi w miodzie są enzymy, kwasy organiczne, związki białkowe oraz łatwo przyswajalne witaminy i minerały

Syrop Klonowy

Zawiera sole mineralne (wapń, potas, fosfor), posiada także witaminy z grupy B, niacynę, biotynę kwas foliowy. Podobno jest dobrym afrodyzjakiem ;)

Stewia

O niej tyle już napisano, że chyba wszyscy już wszystko wiedzą... w szczególności to, że jest o ok. 300 razy słodsza od cukru i posiada cenne minerały (chrom, magnez, żelazo, cynk)

Melasa

Powstaje jako produkt uboczny przy produkcji cukru. Zawiera ok 50% cukru, ale dostarcza ważnych mikroelementów: boru, miedzi i jodu

Syrop Daktylowy

Zaleca się go osobom cierpiącym na problemy trawienne, zwalcza zaparcia dzięki błonnikowi a także jest bogaty w salicyle, które działają podobnie jak aspiryna. Nie wywołuje alergii

Ksylitol

O nim tez już dużo wiadomo, min. to, że ma dwa razy mniej kalorii. Polecany osobom cierpiącym na osteoporozę, a także w walce z próchnicą zębów

Fruktoza

Jest dwa razy słodsza od cukru, ale najważniejsze jest to, że jej spożycie nie prowadzi do szybkiego wzrostu insuliny we krwi a później do szybkiego jej spadku. Polecany jest zatem cukrzykom.

Cukier palmowy i kokosowy

Zawierają tyle samo kalorii co cukier rafinowany. Mają niższy indeks glikemiczny niż cukier (co znaczy że wywołują mniej drastyczny skok w poziomie cukru we krwi)


                                               /foto internet/

Słodkiego remontu :)

wtorek, 11 marca 2014

Wiosna, ach to TY!!

Dzisiaj rano niespodzianie zapukała do mych drzwi
Wcześniej niż oczekiwałem przyszły te cieplejsze dni (...)
Zapachniało, zajaśniało wiosna, ach to ty

/Marek Grechuta "Wiosna, ach to ty"/

Na moich włościach też zawitała już wiosna !! :)


                                            Czarny bez


                                            Narcyz


                                             Piwonie 


                                                chyba orzech ;)


                                               leszczyna

Witamy wiosnę :)